Vietnamské menu s Khanem Ta: Krevetová polévka i sladkokyselá žebírka s kimchi

Da tajů vietnamské kuchyně zasvětí zájemce šéfkuchař Khanh Ta.

V Extrakurzech nás Khanh Ta provede krok za krokem tím, jak si připravit vietnamské menu. Na vietnamské kuchyni miluje, jak je dobrá a přitom jednoduchá. „Chci vám představit klasickou vietnamskou večeři, kdy všichni sedí spolu, užívají si jídlo a celá rodina je semknutá,“ vysvětluje, proč se stal ambasadorem našich Extrakurzů.

Budu moc rád, když vám představím chutě, které jste doposud neznali, anebo znali ale trošku jinak,“ řekl Khanh Ta. V jeho kurzu si připravíme několik chodů, které sice budou velice jednoduché, ale dohromady se spojí a vytvoří jedinečný zážitek.

Šéfkuchař Khanh Ta má v Praze již tři vyhlášené vietnamské restaurace. Tu poslední, Dian, si dokonce otevřel během pandemie. Než se mu to ale povedlo, získával zkušenosti v hanojských bistrech, na stáži v Saigonu na Culinary Arts School nebo v luxusní restauraci porotce MasterChef Česko, Přemka Forejta. 

Vietnamské menu krok za krokem s Khanem Ta

V každé večeři by podle Khana měl být salát. My si uděláme exoticky laděný kedlubnový s výraznou zálivkou a křupavými kousky pražených kešu ořechů.

Jako další z chodů nám Khanh předvede, jak si připravit oblíbené smažené závitky plněné směsí mletého vepřového masa, hub, krevet a zeleniny.

Jednou z hlavních položek na menu bude kuře. Kousky masa namarinujeme a pak orestujeme a ochutíme ústřicovou omáčkou, sambalem a limetkovou šťávou. Jako přílohu Khan doporučuje jasmínovou rýži.

Dále nesmí chybět sladkokyselá žebra ochucená česnekem, chilli a rybí omáčkou, ke kterým si uděláme vietnamský druh kimchi. Tento fermentovaný zeleninový salát je v Asii velmi oblíbený. Obsahuje obrovské množství vitamínů a laktobacily, pomáhající našemu trávení. Kimchi, které u nás zatím není úplně běžné, je chutné a příjemně pikantní.

Následuje lehčí polévka na slehnutí uvařená z dlouho taženého masového vývaru, zeleniny a krevet.

Na závěr nám Khanh ukáže, jak správně a jednoduše vařit klasické vietnamské pokrmy, jako jsou rýže a špenát. Ač se to nezdá, i tyto dvě základní suroviny nám mohou vytvořit plnohodnotný a chutný pokrm, například když špenát orestujeme a ochutíme, česnekem, rybí omáčkou a bůčkovými škvarečky.

 Jsem rád, že vás tímto kurzem můžu provést a odkrýt tím taje vietnamské kuchyně,“ říká Khanh Ta, který se vařením prý chce s lidmi podělit o radost z jídla, kterou má on sám.

Pokrm od šéfkuchaře Khanh Ta  Pokrm od šéfkuchaře Khanh Ta

Pokrm od šéfkuchaře Khanh Ta  Pokrm od šéfkuchaře Khanh Ta


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *