Oblíbený televizní šéfkuchař a porotce MasterChef Jan Punčochář bude jedním z hlavních ambasadorů projektu Extrakurzy. I česká kuchyně lze podle něj dělat inovativně, odlehčeněji a moderně, říká v rozhovoru pro Lifee.cz.
Šéfkuchař Jan Punčochář se do povědomí veřejnosti dostal především díky porotcování kulinářské soutěže MasterChef Česko. Svoji praxi začal v pražském hotelu Ambassador a pokračoval do vyhlášených restaurací jako Intarnational Zlatá Praha nebo Zátiší Group. V zahraničí pracoval v michelinských restauracích Hangar 7 v Salcburku či Tim Raue v Berlíně.
Michelinské ocenění Bib Gourmand, “Dobré jídlo za přijatelné ceny”, se mu podařilo získat i pro restauraci a bar La Terroir, kde působil 10 let, a stejně tak tomu bylo i v Grand Cru Restaurant, kde působil poté. Nyní se v našich online kurzech rozhodl předat své zkušenosti vám. Jeho specialitou je česká kuchyně v moderním pojetí.
V rozhovoru pro Lifee.cz, se zároveň svěřuje, že mu doma roste jeho kopie v podobě desetiletého syna Matěje, který již teď miluje vaření.
Jan Punčochář učí vařit online
Co mohou lidé od vašich online kurzů očekávat?
Že se tam naučí, jak skvěle vařit.
Na tiskové konferenci zaznělo, že vaší devizou bude sváteční menu.
Můj první kurz se skutečně jmenuje sváteční menu, ale potom se zaměřím hlavně na českou kuchyni a na klasické věci, které se budou připravovat trošku jinak, zajímavěji, aby to lidi bavilo a mohli se před návštěvou nebo před rodinou předvést.
Takže si lidé budou moci vyzkoušet českou kuchyni s moderním twistem, jak to vídáme například v soutěži MasterChef?
Jistě. Já si myslím, že poctivá česká kuchyně se dá udělat mnohem odlehčeněji, moderněji a je do ní možné přidat trošku jiné chutě, než všichni známe z dětství.
Kurzy budou probíhat online. To je vcelku zásadní změna oproti tomu, když jídlo můžeme cítit, sáhnout si na něj a přivonět k němu. Určitě má ale online prostředí také své výhody.
Samozřejmě. Máte možnost jídlo připravit v teple domova, nakoupit si všechny suroviny a pěkně se k tomu vrátit. Když jste na kuchařském kurzu ve studiu, je tam mnohem silnější a rychlejší tempo, a proto ne vždy všechno stíháte. Tady máte tu výhodu, že se můžete k jakékoli pasáži vrátit nebo si to pustit několikrát.
Existuje nějaký kurz, na který byste se sám rád přihlásil?
Určitě bych se rád přihlásil na asijskou kuchyni. Myslím, že ta je v současnosti hodně moderní a každému chutná, protože většinou je to jídlo křupavé a smažené, sladké a kyselé. Je tam hodně pestrých chutí.
Jaký je podle vás základ, který by každá česká hospodyňka měla v kuchyni ovládat?
Měla by umět dobrý vývar, omáčku, správně vybrat maso a dobře připravit zeleninu, nerozvařit ji.
Jan Punčochář o apetitu svých dětí
Děláte podobné kurzy vaření také doma pro svoji rodinu?
Mohou se koukat, když vařím, to je jasné, ale oni mi také rádi pomáhají. Vyloženě kuchařské kurzy doma nepořádám, ale když syn nebo dcera vaří, tak jim asistuji a říkám jim, jak to mají dělat. Takže prakticky asi ano.
Mají rádi, když jim poradíte?
Milují to. Milují vaření, takže je to paráda.
Co u vás doma letí? Česká kuchyně, nebo exotika?
Převážně je to česká kuchyně. Ale třeba Róza miluje sushi, Matěj má zase rád krevety na česneku, s troškou chilli a petrželkou. Je to rozmanité. Myslím, že každý člověk by měl mít široký rozsah toho, co jí. Aby ho to bavilo, bylo to pestré a mohl se na to pokaždé těšit.
Často mají rodiče spíše opačný problém, že jejich děti nechtějí jíst. Těch vašich se to asi netýká. Čím to je?
Týkalo se to, ale teď už se to pomaličku zlepšuje. Je to asi tím, že chodíme často do restaurací a hodně doma vaříme, takže mohou ochutnat spoustu věcí. To je asi základ. Když ochutnají a chutná jim to, tak je to super. Když to ochutnají a nejedí to, tak je do toho nenutím, je to na nich. Ale děti by měly ochutnat co nejvíc věcí.
Žena Jana Punčocháře v kuchyni kraluje
Když jste unavený, chopí se vařečky také vaše paní?
Samozřejmě, že moje paní vaří. Kdyby neuvařila, když nejsem doma, rodina by asi umřela hlady. Jsem pryč skoro pořád. Moje žena vaří a vaří skvěle. Jsem na ni pyšný, protože je to výborné.
Můžete vypíchnout nějaké jídlo, které dělá lépe než vy?
To nevím, teď mě nic nenapadne. Myslím, že spoustu věcí děláme stejně. Už jsme spolu nějaký pátek, takže vaříme dost podobně.
Nedávno jste se na sociální síti pochlubil fotografií svého syna a je vám nesmírně podobný. Je to tak, že vám doma roste malá kopie?
Vzhledem k tomu, že miluje vaření, tak to vypadá, že ano.