Zdeněk Pohlreich je zpět! Tentokrát nehledá nejhorší, ale naopak nejlepší české restaurace. Doporučili mu je přímo diváci a dvanáct z nich se utká v klání Pohlreichův souboj restaurací. Ty nejlepší potom zabojují o vítězství.
Dobroty plné vůní a bylinek
Další díl televizní show se věnuje asijské kuchyni. Jak sám Zdeněk Pohlreich zdůraznil, ta je plná pestrosti, čerstvých surovin, výrazných chutí a vůní a spousty bylinek.
V tomto díle se utkaly podniky Dian a bistro Dům U Dvou cibulí. Za první zmíněnou restaurací Dian stojí lektor Extrakurzů Khanh Ta a jeho bratr Gianga Ta. Oba jsou zkušení šéfkuchaři, vedle nováčka Dian, kterého najdete kousek od metra Budějovická, stojí i za Gao Den ve Stodůlkách a Taro na Andělu. Mimochodem, v překladu znamená Dian „jít jíst.“
Šéfkuchařem Dian je Petr Brňák. „Baví mě kombinovat francouzský základ, ozvláštním to asijským základem a vznikne z toho úplně něco jiného, co jinde neochutnáte,“ popisuje menu restaurace.
Účastníci napínavého kuchařské soutěže musejí projít několika fázemi, první se jmenuje zátěžový test, kdy je třeba postarat se najednou o třicítku náročných hostů do dvou hodin. Následuje návštěva nesmlouvavého „tajného hosta“, který odhalí případné nedostatky. Poslední výzvou je boj obou restaurací v Pohlreichově restauraci Next Door by Imperial.
Zdeněk Pohlreich před vyhlášením vítěze kola připustil, že rozhodování bylo těžké, obě restaurace jsou podle něho skvělé a dlouho musel přemýšlet, kdo půjde dál. Do finále nakonec postoupil tým bistra Dům U Dvou cibulí.
Khanh Ta to ale vzal sportovně! „Vzkazuji „cibulím“, ať to celé vyhrajou. Je to skvělá parta, jsou mi hodně sympatičtí tím, co dělají a jací jsou,“ pochválil soupeře.
Učil se v Hanoji i od Forejta
Khanh Ta pochází z podkrkonošské Jilemnice a neměl být šéfkuchařem! Ostatně, vystudoval přece elektrotechnickou školu… Ale láska k vaření byla silnější. Má za sebou kurzy a stáže v Saigonu na Culinary Arts School, práci v hanojských bistrech, učil se i pod dozorem porotce soutěže MasterChef Česko Přemka Forejta v jeho restauraci.
První restauraci založil s bratrem před deseti lety, následoval další fine diningový koncept Taro, Dian se „narodil“ v nejhorší možné době, a to ve chvílích, kdy svět a restaurační byznys zejména, drtila pandemie covidu-19. Bratři to ale nevzdali a cestu do jejich nejmladšího podniku si hosté našli.